expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torstai 30. toukokuuta 2013

21 kysymystä ja vastausta :)


Olisi mielenkiintoista lukea kulttuurieroista Suomen ja Sveitsin välillä.


1.Millä kielillä siellä pärjää?

- Saksa, sveitsinsaksa, ranska, italia ja englanti.


2.Onko sinulla/teillä siellä tuttuja suomalaisia ystäviä?

- Kyllä on tuttuja, oli jo ennen kuin muutimme tänne ja tietnekin täällä olemme myös tutustuneet uusiin suomalaisiin. Suomalaisia täällä on paljon.


3.Tutustuuko sveitsiläisiin helposti?


- He ovat ystävällisiä ja tiettyyn pisteeseen antavat sinun lähestyä heitä, mutta sitten tulee stoppi. Suurin osa tutuista, jotka ovat asuneet täällä 10 vuotta eivät omista sveitsiläisiä ystäviä. Sveitsiläiset ovat hyvin perhekeskeisiä ja harvemmin kutsuvat ketään koteihinsa.


4.Tunnetaanko siellä omat naapurit?


- Jonkun verran.

5.Onko miehesi siellä työkommennuksella vai miksi muutitte juuri Sveitsiin?


-  Mieheni on jo halunnut pitkään pois Suomesta. Hänellä on täällä oma yritys.

6.Onko siellä turvallista elää (lapsiperheenä)?


- TODELLA turvallista. 


7.Minkälaista on sveitsiläinen ruoka?


- Sveitsiläinen ruoka sekoittuu italialaisesta, ranskalaisesta ja saksalaisesta keittiöstä. Bircher müssli on hyvää, juustot, fondue, makkarat ja rösti. Ei mitenkään minun suosikkikeittiöni. Pidän enemmän tapas, meze, välimeren herkuista.


8.Miten sveitsiläiset talot/asunnot poikkeavat suomalaisista?


- Vanhat kerrostalot ja omakotitalot ovat hyvin pieniä. Huoneet ovat siis pieniä ja yhdessä asunnossa voi olla monta pientä huonetta. Tietenkin täälläkin on paljon uusia, moderneja lasiikkunaa täynnä olevia asuntoja ja ne ovat sitten avaria avokeittiöllä etc. Säilytystilaa sveitsiläisissä asunnoissa on hyvin vähän ja yleensä kaikissa asunnoissa on kylpyamme.

9.Minkälainen on sveitsiläinen sisustusmaku?


- Vaativa kai..en oikein osaa sanoa, koska harvemmin on tullut käytyä sveitsiläisen kotona. Täällä satsataan laatuun. 


10.Haluaisitko esitellä kotianne enemmän?


- Ehkä myöhemmin kun asunot on valmis.


11.Minkä maalainen tunnet olevasi tai esittelet itsesi?


- Tunnen olevani suomenruotsalais-turkkilainen. Suomessa syntynyt ja asunut.

12.Kerrotko uusille ihmisille olevasi suomalainen, jos ei ole tilaisuus kertoa koko monikulttuurista 

taustaasi tarkemmin?

-joo, suomenruotsalainen..tai sitten englanniksi jos kerron, niin sanon vain että I'm from Finland ja sit ehkä selitän siihen päälle, koska yleensä ihmiset ihmettelee mun ulkonäköä :)


13. Sveitsi kun on aika rasistinen maa, niin oletko tuntenut osittain turkkilaisen syrjintää, vai suojaako kohtuullinen vaaleutesi sinua?


-Noup, ei ole sattunut kohdalleni


14. Oletko pahoittanut mielesi vauva.fi keskusteluista?


-En. Jätän ne omaan arvoonsa. Pidän siitä että jaan mielipiteitä. Olisi tylsää jos blogini olis mitäänsanomaton.


15.Miksi valitsit blogisi kieleksi suomen, eikö ruotsinkieli olisi ollut äidinkielesi?


-Totta, ruotsi on äidinkieleni. Silti tuntui paremmalta aloittaa blogi suomeksi kirjoitusvirheistä huolimatta.


16.Mitä kieliä puhutte lapsellenne?


-Minä puhun ruotsia. Mieheni puhuu suomea. 


17.Paljonko merkkilaukkujen hinnat Sveitsissä on Eurooppaa (Suomi, Ranska, Saksa) korkeammat?


- En kyllä tiedä, sorry. 


18.Paljon sinulla menee rahaa vaatteisiin?


-Riipuu siitä miten kiltsiti olen ollut ja muistanut palvella miestäni ;)


19.Mitä miehesi tekee?


- Hänellä on oma sijoitusyhtiö.


20.Mikä on unelma hääpukusi?


-Unelma hääpukuni postasin eilen. 


21.Miten pysyt kunnossa ja noin hoikkana?


-Liikun paljon jo Lucankin takia. Hänen syntymän jälkeen on mulla vuoden aika kasvanut "haba" :D nostelusta ja rattaiden työntelystä. Olen aina ollut hoikka. Salilla en hirveesti käy, mutta rakastan tanssia. Syön pääosin aika terveellisesti pieniä aterioita, mutta usein. Rakastan napostelua, en tiedä auttaako se kunnossa pysymiseen, mutta laukusta löytyy aina pähkinöitä ja hedelmiä.   


Lisää kysymyksiä saa laittaa..:) tehdään sitten uusi postaus niistä!

pusut ja halit <3


14 kommenttia:

 1. Minunkin ulkonäköä AINA ihmetellään kun kerron olevani Suomesta... ihmiset luulevat että kaikki suomalaiset ovat blondeja ja sinisilmäisiä! minulla on ruskeat silmät ja hiukset ja vähän päivettyneempi iho, mutta olen kyllä täysin suomalaien monen sukupolven ajalta :D

  VastaaPoista
 2. Ethän sä nyt hyvänen aika sentään voi ulkomailla sanoa olevasi suomenruotsalainen. Ellet sitten todella tunne olevasi ruotsalainen (jota et silti ole vaikka kuinka haluaisit) Suomenruotsalainen olet Suomessa, ulkomailla suomalainen. Ei suomenruotsalaisuus ole mikään kansallisuus. Aivan yhtä tyhmää olisi kertoa ulkomailla, että olet hämäläinen, pohjalainen, savolainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "tai sitten englanniksi jos kerron, niin sanon vain että I'm from Finland ". Ja ulkomaalaisille kai on kielletty kertoa et Suomessa on ruotsinkielinen vähemmistö? :)

   Poista
  2. en vaivautunut edes vastaamaan tohon yllä olevaan kommenttiin..huvitti vaan :)

   Poista
  3. Naurettava ano!Eihän kukaan muu kuin Didem itse voi määritellä omaa identiteettiään.Totta kai saa sanoa olevansa ruotsinkielinen,ei se hänestä RUOTSALAISTA tee.Mua aina ärsyttää tuollaiset ihme urkkijat ja rotuteoreetikot,2013 niin pitäisi jo tietää ettei kaikki suomalaiset ole vitivalkoisia pellava päitä jotka puhuvat kirjakieltä.

   Poista
  4. Lite tyhmä den där som skriver att finlandssvensk e samma som nån hämähäkki, pohjis o savolaxare... :*)

   Poista
 3. Englanniksi voi hyvinkin sanoa että on a Swedish speaking Finn. Tämä termi tulee jopa ilmi englanninkielen koulukirjoissa ;)

  VastaaPoista
 4. Monta hedelmää päivässä syöt?
  Kuinka paljon ja mitä pähkinöitä syöt?

  VastaaPoista
 5. Moikka! Onko Lucan vanhemmilla sisaruksilla kaikilla sama äiti ja oletteko paljon tekemisissä heidän kanssa? :) Ja myöhäiset synttärionnittelut Lucalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä heillä on sama äiti. Olemme tekemisissä heidän kanssaan. Lapset käy täällä tai me Suomessa. Muuten aina sit skypen kautta. Tulemme olemaan jatkossa vielä enemmän yhdessä. Lucan ovat ottaneet super hyvin vastaan <3

   Poista
 6. Hei haluisin kysyä yhtä juttua jos isäsi on turkkilainen niin olethan sinäkin mistä tuo ruotsalaisuus tulee eikö äitisi ole suomalainen?Minullakin on suomalainen äiti ja turkkilainen isä minulle on ainakin opetettu että sanotaan myös isän kansallisuus.Tarkoitukseni ei ollut udella halusin vain selvittää mistä tuo ruotsalaisuus tulee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomenruotsalainen on äitini. Suomenruotsalaisia on Suomessa noin 300 000 ja Suomen kansallaiskieliä on kaksi: suomi ja ruotsi. Aina sanon että olen puoliksi turkkilainen. Tossa blogikuvauksessa ei sitä lue. Ulkomailla sanon että puoliksis suomalainen ja turkkilainen. En välttämättä aina ala selittää ruotsi hommaa. Kotona meillä ollaan lapsille puhuttu ruotsia ja turkkia. Äiti ja isä keskenään suomea. Koulut olen käynyt ruotsiksi ja muutenkin kasvanut aika vahvasti suomenruotsalaiseen kulttuuriin. isä ymmärtää kaiken ruotsiksi melkein, mutta ei puhu kieltä.

   Poista